2018/12/19
Home / Stílus  / Az első gyerekszoba (inspiráció)

Az első gyerekszoba (inspiráció)

Máté velünk alszik, amióta megszületett, ám lassan elérkezik az idő, hogy külön szobába költözzön, ahol egyelőre jellemzően csak az éjszakákat töltené. Persze rengeteg inspirációszerzés és ötletelés előzi meg a váltást, erről szól a következő poszt.

mindigmami gyerekszoba design

Eddig egy szobában aludtunk mi hárman, most aktuálissá vált az első gyerekszoba kérdése. Kezdetben az ágyunkkal egy magasságra állítottuk Máté kiságyának alját és hozzátoltuk a miénkhez úgy, hogy a közös oldalról leszereltük a rácsot, így tulajdonképpen egy biztonságos, meghitt kuckót alakítottunk ki hármunknak. Mikor már ki tudott mászni ebből az úgynevezett babaöbölből, akkor leengedtük az alját, visszaszereltük a rácsot és csak simán az ágyunk mellett szundikált velünk esténként.

Ezt az együttalvós megoldást minden szempontból komfortosnak éreztük (beleértve az ő és a mi igényeinket is), ám mivel szeptemberben kistesó érkezik, eljött az ideje, hogy Máténak új szobácskát alakítsunk ki. Reméljük, hogy addigra megszokja és megszereti a külön töltött éjszakákat, igyekszünk segíteni őt ebben. Ideiglenesen még a megszokott rácsos ágyikóban alszik pár hétig az új helyen (ne vegyünk el mindent egyszerre), aztán jön a saját nagyfiús ágy, amiből már önállóan ki tud mászni és át tud jönni a szobánkba, ha szeretne.

A Montessori szemlélet is szimpatikus számomra, minél több segítséget szeretnék nyújtani a kisfiamnak abban, hogy korának megfelelően önállóan és biztonságosan(!) tudja felfedezni a világot, ezért jó lenne, ha a szobában mindenhez szabadon hozzáférhetne. Nem lesznek nagy, fiókos szekrények, kétajtós monstrumok, csak pár alacsony polc, ahol a játékok és a könyvek sorakoznak majd, esetleg néhány általa is elérhető akasztón találhatja meg a kedvenceit. A “cuccok” számát is próbálom minimalizálni, hogy azt az 5-6 féle dolgot örömmel fedezze fel újra és újra, aztán persze cserélgetni fogom őket bizonyos időközönként. Ehhez azért alapos selejtezésre és átszervezésre van szükség, a szobát jelenleg ideiglenesen odabiggyesztet kupacok, dobozok és sehova nem illő kisbútorok uralják. Ezért sem tettem ki most képet az előtte állapotról.

Gigantikus és színes falfestés vagy élénk tapéta helyett a minimál stílust preferálom, úgy érzem, a kevesebb külső inger jobban segíti az elmélyülést a játékban vagy a pihenésben, így a fehér, a naturfa és néhány természet ihlette kiegészítő szín (többféle kék, mustár, barna) az, amit jelenleg el tudok képzelni. Ez tehát a terv, a többi még képlékeny, ezért inspirációért kutattam kicsit a neten. Az általam választott gyerekszobák hangulata uniszex vagyis kiegészítőkkel könnyen azzá válhat, hiszen – bár most még Máté szobáján gondolkozom,- lehet, hogy jópár hónap múlva egy kislány is csatlakozik hozzá. 🙂

Mindigmami Pinterest oldalán az “Első gyerekszoba” mappában válogattam össze néhány képet erről a stílusról.

A legtöbb inspiráló fotó nagy kedvencemtől Tarina Lyell ausztrál blogger, lakberendező, fotós anyukától származik. Imádom kifinomult, letisztult stílusát, ha egyszer besétálna hozzánk, hogy akkor most átrendezi a lakást, szó nélkül kezébe adnám a kulcsot és elmennék itthonról, hogy tegye, amit csak akar. A weboldalán – Oh Eight Oh Nine – és Instagramján is csodaszép átalakításokat mutat be.

Nagyon tetszik, ahogy a témáról gondolkodik, ezért megpróbáltam összeszedni álmaim Tarina Lyell ihlette gyerekszobájának itthon is beszerezhető ill. anyagilag is elérhetőbb berendezési tárgyait.

1. Falimatrica – Justa
2. Teherautó formájú lámpa – Zara Home
3. Nyomott motívumos pamutszőnyeg – H&M Home
4. Tilka falilámpa vörösréz foglalattal – Tilka
5. MOSSLANDA, fehér képtartó – Ikea
6. Hello felirat – Babyberry
7. ÄNGSTÖREL kék ágytakaró – Ikea
8. Mágneses halak – Eperfa
9. Mintás díszpárnahuzat – H&M Home
10. Díszpárnahuzat – H&M Home
11. Robot akasztó – Zara Home
12. SUNDVIK Hosszabbítható ágykereket – Ikea

Az ágy a szoba egyik fontos eleme, ez foglalja a legnagyobb helyet is, ezért praktikusan egy Mátéval együtt növő megoldást választottunk. Az Ikeánál találtuk meg ezt az állítható típust, amit ideiglenesen egy leesésgátló oldalelemmel is felszerelünk majd. A falat Máté saját bekeretezett alkotásai díszítenék (pl. “festmény” Apák napjára), illetve olyan kedves emlékek, mint az első ajándék DIY menő rókasapi bekeretezve. Tetszenek a visszaszedhető matricák is, ezekkel pluszban diszkréten feldobnánk az egyik fehér falat. A Justánál találtam ötletes verzókat, rengeteg vagány darabot kínálnak. A Tilka falra szerelhető vörösrézszínű lámpájába azonnal beleszerettem, számomra ez a megoldás egyszerűen tökéletes, próbálom úgy alakítani, hogy beleférjen a minimál büdzsénkbe ez a csoda. Mivel ritkán járom csak úgy az üzleteket, – anyamódban képtelen vagyok szabadon nézelődni, – kiegészítők után is a neten kutattam, régóta szemezek például a Zara Home és H&M Home egyes darabjaival. Szívesen válogatok a hazai és/vagy kézzel készült (Eperfa), jó minőségű márkák termékei között is, a budapesti Pici Piacon sokszor megfordulunk, a Hello feliratot is innen szereztük be, de jellemzően legtöbbször csak nézelődünk és vágyakozunk. 🙂

Valahogy így képzelem el Máté meghitt kis kuckóját, remélem minél több dolgot megvalósítunk belőle. Természetesen ez a poszt csak az én ízlésemet tükrözi (lakberendező sem vagyok), de talán segítség lehet Nektek a gondolkozásban, mint ahogy engem is segítenek mások meglátásai, azaz a Ti szuper ötleteitek.